riccardo-annandale-7e2pe9wjL9M-unsplash
Steven

Steven

Digital Marketing Manager
32 jaar / Puurs-Sint-Amands

Wat is dat precies, een teruglevercontract?

Als prosument (eigenaar van een installatie die zelf energie opwekt) met een digitale meter kunt u met uw energieleverancier een teruglevercontract afsluiten. U ontvangt dan een terugleververgoeding voor de elektriciteit die u produceert maar niet onmiddellijk zelf verbruikt (en dus in het net injecteert). Vanaf 1 juli biedt sportketen Decathlon ook teruglevercontracten aan. (Lees meer)

Bij de keuze van een teruglevercontract is het belangrijk om allereerst in te blijven zetten op zelfverbruik (elektriciteit verbruiken op het moment dat de panelen elektriciteit aan het opwekken zijn), om vervolgens een interessant afnamecontract te kiezen en om uiteindelijk een terugleveringscontract af te sluiten.

U kunt een teruglevercontract afsluiten door contact op te nemen met uw energieleverancier. Elke elektriciteitsleverancier kan een aanbod doen om de geïnjecteerde stroom op te kopen. De energieleverancier kan vrij bepalen tegen welke waarde hij die stroom opkoopt. Aan de leverancier is niets opgelegd op vlak van hoogte of vorm van de vergoeding (vast, dynamisch, forfaitair, op basis van omvormervermogen, … ). De vergoeding zal bepaald worden door de werking van de vrije markt. Uw terugleververgoeding is dus afhankelijk van uw energieleverancier.

Een terugleveringscontract dient u dus zélf aan te vragen, indien je dit niet doet zal je geen voordeel ondervinden bij het injecteren van stroom op het net. Dit geldt ook voor diegene die reeds zonnepanelen bezitten en dus dienen deze ook het terugleveringscontract apart aan te vragen.

Belangrijke mededeling!

Indien je dit jaar nog zonnepanelen en/of thuisbatterij wilt laten plaatsen en wilt genieten van de huidige voorwaarden van de investeringspremie voor zonnepanelen en/of de subsidie op de thuisbatterij dan dien je dit jaar nog een digitale meter te laten plaatsen. Kan je digitale meter pas volgend jaar worden geplaatst dan zullen de voorwaarden van 2022 gelden, ondanks een installatie in 2021. Voor alle info verwijzen wij jullie graag naar de website van de Vlaamse overheid.