micheile-henderson-lZ_4nPFKcV8-unsplash@0.5x
Steven

Steven

Digital Marketing Manager
32 jaar / Puurs-Sint-Amands

Alles wat je moet weten over de premies op zonnepanelen

Voor nieuwe installaties

Heb je een bestaande woning met een netaansluiting bij Fluvius van vóór 2014? Dan kan je sinds 1 januari 2021 een Vlaamse premie aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Twijfel niet te lang voor het aanvragen van deze premie daar de bedragen jaarlijks afnemen. Na 4 jaar zullen er geen premies meer worden uitgeschreven.

In 2021 kan je nog genieten van een premie tot €1.500,00 genieten. Momenteel komt deze premie op €300,00 per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kWp en €150,00 euro per kWp voor de schijf tussen 4 en 6 kWp met een maximum tot €1.500,00.

Voor bestaande installaties

Ook voor degene die reeds over een installatie met zonnepanelen beschikken, hebben recht op een vergoeding. Wat we hiermee willen zeggen is dat het eigenlijk gaat om een vergoeding waarmee de overheid het rendement van 5% wil garanderen (de zogenaamde compensatieregeling). Deze regeling is in het leven geroepen ná het arrest van het Grondwettelijk Hof op de terugdraaiende teller. Via deze regeling krijgen eigenaars van zonnepanelen een vergoeding die in verhouding staat tot de leeftijd en het vermogen van de installatie. Dit bedrag is geplafonneerd tot maximaal €4.360,00. De maximale vergoeding is afgetopt op een piekvermogen van 10kWp. Via tellercompensatie.be kan je je compensatiebedrag berekenen waarvoor je in aanmerking zou komen. Fluvius zou later dit jaar een bericht versturen met de instructies om een deze premie aan te vragen. De compensatie wordt normaliter nog in het najaar in één keer uitbetaald op voorwaarde dat je analoge meter al vervangen is door een digitale meter.

Belangrijke mededeling!

Indien je dit jaar nog zonnepanelen en/of thuisbatterij wilt laten plaatsen en wilt genieten van de huidige voorwaarden van de investeringspremie voor zonnepanelen en/of de subsidie op de thuisbatterij dan dien je dit jaar nog een digitale meter te laten plaatsen. Kan je digitale meter pas volgend jaar worden geplaatst dan zullen de voorwaarden van 2022 gelden, ondanks een installatie in 2021. Voor alle info verwijzen wij jullie graag naar de website van de Vlaamse overheid.