offerte_website
Steven

Steven

Digital Marketing Manager
32 jaar / Puurs-Sint-Amands

Wat is het prosumententarief?

Wat is een prosumententarief?

Prosumenten zijn netgebruikers die beschikken over een eigen productie-installatie, zoals zonnepanelen, met een maximaal vermogen van 10 kW én die een terugdraaiende teller in hun kast hebben. Het zijn dus consumenten die zelf energie produceren. Sinds 1 juli 2015 betalen prosumenten in Vlaanderen een prosumententarief voor het gebruik van het distributienet. Het bedrag van het prosumententarief is afhankelijk van het netgebied en van het maximale AC-vermogen van je omvormer(s). Met andere woorden: hoe groter het vermogen, hoe meer je moet betalen.

Goed nieuws!

Jawel, toch nog een beetje goed nieuws in deze bizarre tijden. Het prosumententarief daalt (opnieuw), en dit bij elke netbeheerder. De grootste prijsdaling zien we bij Fluvius. Een gemiddelde installatie in Vlaanderen met een omvormer van 4kW bespaart zo tussen de € 3,24 tot € 65,28 op jaarlijkse basis afhankelijk van de netbeheerder.

Iedereen wie nog tijdens 2020 zonnepanelen plaatst en kiest voor de terugdraaiende teller (compensatieregeling) kan genieten van dit verlaagd prosumententarief. Gemiddeld daalt de prijs met 5%, met enkele uitschieters.

Een overzicht van het prosumententarief in 2020 per netbeheerder in vergelijking met die van 2019:

Belangrijke mededeling!

Indien je dit jaar nog zonnepanelen en/of thuisbatterij wilt laten plaatsen en wilt genieten van de huidige voorwaarden van de investeringspremie voor zonnepanelen en/of de subsidie op de thuisbatterij dan dien je dit jaar nog een digitale meter te laten plaatsen. Kan je digitale meter pas volgend jaar worden geplaatst dan zullen de voorwaarden van 2022 gelden, ondanks een installatie in 2021. Voor alle info verwijzen wij jullie graag naar de website van de Vlaamse overheid.