offerte_website
Steven

Steven

Digital Marketing Manager
32 jaar / Puurs-Sint-Amands

Blijf koel dankzij de zonnepanelen boven je hoofd

Tijdens deze warme dagen is het fijn te weten dat je zonnepanelen gratis groene stroom opwekken. Maar wist je ook dat ze je huis verkoelen?

Hallo hittegolf! Voor velen onder ons betekent dit chillen aan het zwembad, cocktail dabei en een kleurtje opdoen, maar het kan ook tè heet worden. Als je (nog) niet beschikt over een airconditioning kan het kwik serieus stijgen in je woning, vooral op zolder, of wanneer je een plat dak hebt, het verdiep daaronder. Wat je misschien nog niet wist, is dat zonnepanelen op je dak de temperatuur een paar graden laten zakken.

Hot, hot, hot!

Zonnepanelen die in de zon liggen, kunnen ongelooflijk heet worden: Wel twintig tot dertig graden warmer dan de buitentemperatuur! Op warme dagen zoals nu kun je er zelf je hand niet op leggen zonder jezelf pijn te doen. En toch zorgen ze niet voor een warmere zolder, hoe kan dit?

Welnu, objecten die in de zon liggen, worden warmer: het zonlicht wordt omgezet in warmte, zeker bij donkere objecten. Maar zonnepanelen zetten een deel van het zonlicht uiteraard om in stroom. Die stroom wordt weggevoerd via kabels om zo je apparaten te doen werken. Een gedeelte van die energie wordt op deze manier afgevoerd, waardoor er sprake is van verkoeling. De beste zonnepanelen op de markt hebben tegenwoordig zelf een rendement van wel 25%, wat betekent dat er een stuk minder energie overblijft op de panelen om op te warmen.

Ventileren

De zonnepanelen liggen een stukje boven het dak uit, wat er voor zorgt dat er een laagje lucht tussen het dak en de panelen komt. De luchtcirculatie zorgt voor natuurlijke ventilatie, waardoor er meer verkoeling optreedt. Op die manier blijft er nog minder warmte over die het dak bereikt. Vraag maar aan mensen met zonnepanelen op hun dak: De temperatuur op zolder neemt op zonnige dagen merkbaar af, en zo wordt een zolder, of verdiep onder bv. een plat dak, een iets frissere plek om in te vertoeven.

Het verkoelend effect van zonnepanelen is ooit onderzocht door de Universiteit van Californië met behulp van warmtebeeldcamera’s. De conclusie was dat de temperatuur onder het dak met 2 tot 3 graden celsius afnam dankzij de panelen.

Je zonnepanelen geven je dus niet enkel gratis groene stroom maar dragen ook nog eens bij aan een koelere woning.

Belangrijke mededeling!

Indien je dit jaar nog zonnepanelen en/of thuisbatterij wilt laten plaatsen en wilt genieten van de huidige voorwaarden van de investeringspremie voor zonnepanelen en/of de subsidie op de thuisbatterij dan dien je dit jaar nog een digitale meter te laten plaatsen. Kan je digitale meter pas volgend jaar worden geplaatst dan zullen de voorwaarden van 2022 gelden, ondanks een installatie in 2021. Voor alle info verwijzen wij jullie graag naar de website van de Vlaamse overheid.