offerte_website
Steven

Steven

Digital Marketing Manager
32 jaar / Puurs-Sint-Amands

6 misvattingen over zonnepanelen

We zien steeds meer zonnepanelen op de daken van de Belgen. Toch zijn er nog heel wat vooroordelen en misvattingen. Wij zetten er 7 op een rij.

Zonnepanelen zijn te duur

OK, zonnepanelen zijn een behoorlijke investering. We spreken dus zeker niet tegen dat deze een stevig prijskaartje hebben. Dit betekent echter niet dat deze onbetaalbaar zijn en al zeker niet dat ze een slimme investering zijn.

De prijzen op dit moment zijn nooit eerder zo goedkoop geweest. Via onze website kan je trouwens volledig vrijblijvend een offerte aanvragen. Zo weet je meteen hoeveel deze investering jou zou kosten.

Je energierekening daalt trouwens onmiddelijk wanneer je zonnepanelen in gebruikt worden gesteld. Een gemiddeld gezin bespaart jaarlijks tot wel 600 euro.

Door de exclusieve partnership tussen Ecofix Solutions en kredietgever Cetelem kan je op de koop toe een renteloze lening aangaan zodat je werkelijk zélf geen cent hoeft neer te leggen.

Zonnepanelen zijn niet rendabel genoeg

Zonnepanelen betalen zichzelf terug binnen 8 à 9 jaar. De levensduur van zonnepanelen bedraagt 25 jaar, je kan dus zeker stellen dat dit een rendabele investering is.

Dat zonnepanelen vandaag uiterst rendabel zijn komt door de positieve technologische ontwikkeling van de afgelopen jaren. De kwaliteit is namelijk sterk verbeterd wat de opbrengt per vierkante meter een pak hoger brengt én je zonnepanelen dus veel langer meegaan.

Zonnepanelen zijn enkel interessant als je dak zuidgericht is

Een absolute misvatting.  Zonnepanelen produceren ook voldoende elektriciteit bij niet (perfect) zuidgerichte installaties. Het rendementsverlies blijft dus beperkt, alleen is het afgeraden je zonnepanelen richting het noorden te plaatsen. Je rendement valt hier een stuk lager uit.

Geen zon = geen energie

Zonnepanelen hebben enkel zonlicht nodig. Dus bij koud of warm weer, zonnepanelen zullen steeds elektriciteit kunnen opwekken. Ook als het bewolkt is komt er voldoende zonlicht door tot aan de zonnepanelen. De productie van elektriciteit ligt uiteraard wel hoger in de zomer dan in de winter. Dit komt door verschillende factoren:

  • Hogere stand van de zon
  • Minder bewolking
  • Langere dagen

Zonnepanelen vergen veel onderhoud

Een héél vervuild zonnepaneel zal ongeveer 15 % minder rendement opbrengen, dit valt dus al reuze mee. De meeste installaties blijven eigenlijk ook relatief proper door de regelmatige spoelbeurten van de regen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je je zonnepanelen nooit hoeft schoon te maken. We geven je enkele tips mee:

  • In principe is een schoonmaakbeurt om de 4 jaar voldoende.
  • Gebruik warm water en zachte doeken of sponzen, geen schuursponjes of allesreinigers!
  • Je opteert best voor specifieke schoonmaakmiddelen voor zonnepanelen.
  • Laat je installaties door specialisten schoonmaken, zij beschikken immers over het juiste materiaal om dit op een veilige manier te doen.

Zonnepanelen zijn slecht voor het milieu

Bij de productie van zonnepanelen komen er jammer genoeg schadelijke stoffen vrij. De voordelen én de totale milieuwinst van zonnepanelen zijn veel hoger dan de milieubelasting. Zonnepanelen zijn ook voor bijna 100 % recycleerbaar en de productie van zonnepanelen worden alsmaar duurzamer. Op de lange termijn zijn zonnepanelen dus een uitstekende keuze voor een gezondere leefomgeving.

Belangrijke mededeling!

Indien je dit jaar nog zonnepanelen en/of thuisbatterij wilt laten plaatsen en wilt genieten van de huidige voorwaarden van de investeringspremie voor zonnepanelen en/of de subsidie op de thuisbatterij dan dien je dit jaar nog een digitale meter te laten plaatsen. Kan je digitale meter pas volgend jaar worden geplaatst dan zullen de voorwaarden van 2022 gelden, ondanks een installatie in 2021. Voor alle info verwijzen wij jullie graag naar de website van de Vlaamse overheid.