offerte_website
Steven

Steven

Digital Marketing Manager
32 jaar / Puurs-Sint-Amands

Compensatieregeling of nettariefsysteem?

De terugdraaiende teller of ‘compensatieregeling’

Iedereen die voor 31 december 2020 zonnepanelen installeert, geniet 15 jaar lang van
een compensatieregeling. Deze wordt gerekend vanaf het moment dat de installatie in gebruik genomen werd. De datum van indienstname is de datum op het eerste volledige AREI-keuringsverslag.
Met deze regeling behoud je het systeem van de terugdraaiende teller voor de elektriciteitsprijs. Je digitale meter zal dan virtueel terugdraaien. Let op: de compensatieregeling is niet van toepassing als je installatie ouder is dan 15 jaar.

Ook voor je verbruik van het net blijf je 15 jaar lang genieten van een terugdraaiende teller, dit in combinatie met het prosumententarief (deze regeling is ook enkel geldig als je je zonnepanelen voor eind 2020 liet installeren). Iedereen die overstapt op een digitale meter blijft automatisch in het systeem van het prosumententarief zitten.

Heb je nog geen zonnepanelen? Als je ze na 1 januari 2021 installeert, zal je niet meer kunnen kiezen voor de compensatieregeling van 15 jaar. In dit geval zal je onder het nettariefsysteem vallen. Dit is een vergoeding voor de elektriciteit die je terug op het net zet.

Nettariefsysteem

Met het nettariefsysteem betaal je enkel wat je werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet. Dit is voordeliger wanneer je vooral stroom verbruikt als de zon schijnt.
Wanneer je stroom opwekt en meteen verbruikt, ook wel “eigenverbruik” genoemd, dan zal de netkost lager liggen in het nieuwe systeem. Het opslaan van de opgewekte energie via thuisbatterijen kan hierin een voordeel bieden (hoewel de kost voor de batterijen vandaag nog steeds hoger ligt dan het voordeel in de netkost).

Investeringspremie

Wie vanaf 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen in dienst neemt komt in aanmerking voor een eenmalige premie. De premie geldt enkel voor gebouwen die aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius voor 1 januari 2014. Deze premie zou lopen van 2021 tot 2024 en is eenmalig. Meer info kan je terugvinden op de website van de Vlaamse overheid.

Snel snel nog zonnepanelen plaatsen voor het behoud van de terugdraaiende teller?

Het is nog steeds niet duidelijk of het mechanisme zal blijven en we dus nog 15 jaar lang zullen kunnen profiteren van een terugdraaiende teller. (bron: test-aankoop)
Toch blijft de installatie van zonnepanelen een prima investering voor de toekomst en bespaar je sowieso fors op je energiefactuur.

Meet weten over zonnepanelen? Neem dan een kijkje op onze website.